Ne féljünk belevágni a kenyérsütésbe!


URL: www.boon.hu/ne-feljunk-belevagni-a-kenyersutesbe/3399444b

Hiányos adatvitel !
Hozzávalók:

BL 80-as liszt 500 g, víz 3 dl, kovász 100 g, só 14 g.

Elkészítése:

A kovászt a felhasználás előtt négy órával vegyük ki a hűtőből, felfrissítjük, majd három órát pihentetjük. Kimérjük belőle a megfelelő mennyiséget, elkeverjük a vízzel és a liszt felével, majd 10–12 órát pihentetjük lefedve, szobahőmérsékleten. Utána hozzáadjuk a liszt másik felét és a sót, bedagasztjuk. Tíz percenként áthajtogatjuk, háromszor ismételve, majd 8–10 órán át kelesztjük hűvös helyen. Ezt követően lisztezett felületen adagoljuk, óvatosan formázzuk, kelesztő tálba helyezzük és újabb két órán át kelesztjük. Lisztezett sütőfilcre borítjuk, a tetejét megvágjuk és 205 fokon gőzös sütőben 15 percig sütjük, utána 210 fokon gőz nélkül húsz perc alatt készre sül. A lisztek keverésével és a hozzáadott ízesítő anyagokkal (sült cékla, sütőtök, burgonya, magvak, stb.) lehet változatossá tenni az elkészülő kenyeret.